Vrij warmwaterzwemmen

Warmwaterzwemmen


Voor wie wil zwemmen of bewegen in warm water, zijn er bij On Campus veel mogelijkheden. Ouderen of mensen met een lichte beperking die bij het zwemmen of bewegen in het water geen speciale begeleiding van een professional nodig hebben, kunnen vrij warmwaterzwemmen in het therapiebad. Ook is therapiezwemmen onder begeleiding en op afspraak mogelijk. En groepsactiviteiten zoals fifty-fit gym, ouder en kindzwemmen, zwanger & fit of pilates worden bijna dagelijks aangeboden.

 

Prettig bewegen in lekker warm water

Bewegen helpt klachten te verlichten of soms zelfs te voorkomen. Daarnaast heeft bewegen een positief effect op onder andere lichaamsgewicht, vetpercentage, bloeddruk en insulinegevoeligheid. Voor wie weinig kan bewegen, is zwemmen of bewegen in het water vaak ideaal. Water maakt nu eenmaal licht. Bij veel zwembaden is de temperatuur echter laag. Ouderen en mensen met een beperking koelen daardoor snel af, waardoor ook het plezier om te zwemmen of te bewegen in het water verdwijnt. Het water van het therapiebad van On Campus is aangenaam warm, het is altijd 33 graden Celsius. In het water van ons therapiebad zit bovendien zeer beperkt chloor en door de toevoeging van zout wordt de opwaartse druk verbeterd. Dit maakt bewegen en zwemmen in het therapiebad prettiger en gemakkelijker.

 

Goed toegankelijk voor mindervaliden

Het therapiebad en de naastgelegen kleedruimtes zijn rolstoeltoegankelijk. Bezoekers hoeven geen trap te lopen. De kleedkamers zijn extra ruim ingericht voor gebruik door mensen met een beperking. Het therapiebad kan via de hellingbaan betreden worden. En wie zeer moeilijk ter been is, kan ook met een brancard of rolstoel het water in gaan. Het therapiebad heeft een diep en een ondiep gedeelte en is voorzien van een beweegbare bodem en een tillift. Er zijn speciale stoelen aanwezig en douchen op een brancard is ook mogelijk. Daarnaast is er een passieve en actieve lift aanwezig.


Vrij warmwaterzwemmen

Ouderen of mensen met een lichte beperking die bij het zwemmen of bewegen in het water geen speciale begeleiding van een professional nodig hebben, kunnen op bepaalde tijden vrij warmwaterzwemmen in het therapiebad. Warmwaterzwemmen is ook uitermate geschikt voor zwangere vrouwen. Zoek in het zwemrooster naar zwangerschapszwemmen. 

 

Tijden Vrij warmwaterzwemmen

Ochtend: maandag t/m vrijdag vanaf 08.00 tot 09.30 uur en zondag vanaf 9.00 tot 13.00 uur*
Middag/avond: dinsdag vanaf 18.00 tot 19.00 uur - woensdag vanaf 17.00 tot 20.30 uur - donderdag vanaf 17.00 tot 18.00 uur.


*Op zondag is vrij warmwaterzwemmen toegankelijk voor ieder type zwemabonnement.

 

Let op: reserveren voor vrij warmwaterzwemmen is verplicht. Kijk in het rooster voor de juiste tijden vrij warmwaterzwemmen. Daarnaast is het ook mogelijk om op afspraak buiten de reguliere tijden te komen warmwaterzwemmen. Neem contact met ons op.

 

Voor kinderen

Tijdens de uren vrij warmwaterzwemmen zijn kinderen niet toegestaan.

Wil je zwemmen met je kindje? Dat kan tijdens onze speciale ouder en kind uren. Deze uren kun je bijvoorbeeld gebruiken om samen te oefenen voor het behalen van een zwemdiploma. Tijdens onze reguliere zwemuren zijn kinderen zonder zwemdiploma niet toegestaan.

 


Therapiezwemmen

Bij pijnklachten in spieren en gewrichten, denk aan mensen met fibromyalgie, Parkinson, artrose, chronische pijn of spasticiteit, kan therapiezwemmen een positieve uitwerking hebben. Met therapiezwemmen bij On Campus doe je oefeningen in het therapiebad met een constante watertemperatuur van 33 graden Celsius. Onder begeleiding van professionals, aangevuld met studenten die opleiding Psychomotorische Therapie volgen, leer je je gewrichten en spieren op de juiste manier te bewegen, waardoor pijn minder wordt of weggaat. Bij On Campus kun je zowel individueel als in groepsverband therapiezwemmen.

 

Minder belastend voor je lichaam

In het water kun je meer oefeningen doen zonder verergering van klachten, dan je op het droge aan kunt. Dat maakt therapiezwemmen ook geschikt bij het revalideren na een gebroken been, een nieuwe knie of heup. Door de opwaartse druk van het water neemt de belasting op je lichaam af waardoor je bijvoorbeeld je looptechniek kunt oefenen zonder dat je je been, heupen of gewrichten overbelast. Met therapiezwemmen werk je naast het verminderen van je klachten tegelijkertijd aan je conditie en mobiliteit.

 

Therapiezwemmen voor kinderen met een beperking

En speciale vorm van therapiezwemmen is het therapiezwemmen voor kinderen en jeugdigen met een beperking. In kleine groepen worden zij begeleid in het water en wordt hen de eerste beginselen van zwemmen geleerd. Als er sprake is van ontwikkeling, kan het kind doorgaan in het instructiebad van On Campus om verder te leren voor het halen van een zwemdiploma.

 

Wordt therapiezwemmen vergoed?

Je kunt therapiezwemmen zelf aanvragen, maar het kan ook deel uitmaken van een behandeling bij de fysiotherapeut. In het laatste geval wordt het vergoed door de zorgverzekeraar. Neem contact op met je zorgverzekeraar voor de details.

 

Vooraf aanmelden

Om deel te nemen aan therapiezwemmen dien je je vooraf aan te melden. Wij nodigen je dan uit voor een kennismakingsgesprek. In dit gesprek verkennen we je specifieke situatie en doen wij je afhankelijk van je klachten, wensen en de mogelijkheden een passend aanbod. Dat aanbod kan variëren van individuele tot groepsbegeleiding.


Tarieven

Soms is een vergoeding voor therapiezwemmen of warmwaterzwemmen mogelijk door zorgverzekeraar of gemeente. Kijk voor onze tarieven voor warmwaterzwemmen en therapiezwemmen in het tarievenoverzicht.

Route en contact

Vragen over warmwaterzwemmen? Je kunt op verschillende manieren contact met ons opnemen. Onze accommodatie is goed bereikbaar per fiets, auto en openbaar vervoer.

 

Neem contact met ons op